Sång och Spel, Rim, Ramsor och Rörelse, Musikekar och Spontandans! — Musikcafé och Öppet Hus, Möten med Äldre, Skolavslutning och Luciatåg!

[column_third]

[/column_third]

[column_third]

“Sångsamling” låter som någon nyuppväckt sjuttiotalsrörelse med barn i ring, sammetslen röst, fluff och gitarr — och sådant före-kommer kanske fortfarande… Men ser man till alla färdigheter barnen tillgodogör sig under en koncentrerad musikstund blir saken en annan: Förutom att de små, utan att ha en aning om hur det har gått till, lär sig en mängd melodier och texter, musiklekar och rörelser, rim och ramsor tränas de samtidigt i sådant som behövs för att få det hela att fungera: sitta på rumpan och lyssna när någon annan pratar, ha tålamod och vänta på sin tur, förstå olika slags instruktioner, inte minst att allt blir roligare om man deltar; börja och sluta samtidigt, sjunga och röra sig i samma tempo; sjunga starkt eller svagt utan att bara skrika eller viska. Sånger och ramsor blir omedveten talövning, träning i menings-byggnad eller ordkunskap där barnen kan bidra med egna erfarenheter när de får reflektera över innehåll och nya ord, men också musikalisk skolning med gehörsträning och rytmik utifrån den rena sångglädjen. “Skrammelinstrument” och trummor, xylo-fon och piano eller att använda den kroppen som rytminstrument

[/column_third]

[column_third]

hjälper också till! Spontandans och rörelselekar behövs mitt i stillasittandet, liksom avslappningsövningar som fyller på lugn och energi. — Mellan 2014 och 2016 var jag del av ett musiklag på dåvarande Landborgens och Prästgatans Förskolor i Helsingborg med dagliga musikstunder i olika barngrupper, enligt Elisabeth Plananders grundtanke att “musiken skall vara en naturlig del av förskolan”, där vi inriktade oss på sånger skrivna för barn och barnröster. — Kantorstjänst i Tyringe 2016 har tillfört inslag av kristna sånger med kyrklig förskola och fritids åk 0-3. — Jag har kunnat använda flera egna bitar och vi har, utom sång vid gudstjänst och luciatåg, satt upp en kyrklig musikal om vänskap. Och Barnkören Stjärnklart är på väg! — Funderingar finns på att sjunga för kompisarna eller på musikcafé med föräldrar; kanske vid skolavslutning, på öppet hus eller församlingsafton; rentav för andra skolor eller för de gamla på traktens vårdhem.


NÅGRA ARTIKLAR:

Sångstund och LäroplanKanske en Barnkör i Tyringe!

[/column_third]

Går illa, går illa, schimpanserna går bra! — Om du vill att alla ska va’ snälla måste du va’ snäll mot dem! — King Kong, skinkgång, ormen den är jättelång! — Man sätter en fot framför sin andra fot, se’n den nra framför den första… — Jag är fin, Du är fin, mamma och pappa och min kanin! — Kom och lyssna, kom och lär: Hjärtat vet att Gud är här! — Vi har kommit hit för att höra om Jesus! — Vi vill berätta hur bra Du är, varenda kotte på jorden!